'Studenten leren lesgeven in de klas'

GOES - Fenne en Jasper worden meteen in het diepe gegooid op de Prinses Beatrix School in Goes. De pabo-studenten draaien twee dagen per week mee in de klas. De nieuwe Opleidingsschool Zuidwest – een samenwerking tussen HZ, Scalda en Zeeuwse basisschoolbesturen – richt zich sterk op leren in de praktijk.

,,We gaan figuren tellen”, legt Fenne Hoogerland (18) uit. ,,Zullen we er eentje samen doen?” Op het vel in haar hand staan vier plaatjes. De leerlingen van groep 3 tellen mee. ,,Eén, twee, drie, vier…” Pas twee weken geleden begon Fenne met de hbo-opleiding tot basisschoolleerkracht. Maar dat weten de kinderen niet. Voor hen is ze gewoon juf Fenne. Ze luisteren aandachtig als ze een nieuwe opdracht uitlegt.

In het gebouw en op het plein van de Prinses Beatrixschool hangen overal vellen met telopdrachtjes. Op een formulier moeten de kinderen met kruisjes invullen hoeveel plaatjes ze geteld hebben. Zodra ze doorkrijgen dat ze het lokaal uit mogen, beginnen ze te wiebelen op hun stoeltjes. Maar juf Fenne houdt ze in toom. ,,Nog even gaan zitten, Thijs”, zegt ze vriendelijk. Hij gehoorzaamt meteen.

Verder lezen? Lees het hele artikel en kijk het filmpje hier!